Geschiedenis – De locatie

De klassieke bakkerij van de familie Out aan de Kerkstraat 1 in Ouderkerk aan de Amstel is een rijksmonument. Samen met de Kerkbrug, het Historisch Museum en de Amstelkerk een prachtig dorpsgezicht. In de bakkerij wordt al ruim 400 jaar brood gebakken.

Brood vanaf 1600

Al begin 1600 moet op dezelfde plaats een bakkerij zijn geweest. Er is dan sprake van een ‘brood-, koek- en beschuitbakkerij annex tapperij’. De oudst bekende bakker is Bruijn Claesz, die als buurman wordt genoemd in een transportakte van de Portugees-Israelitische Begraafplaats. De bakkerij is in de eeuwen daarna vele malen in andere handen overgegaan. Het oudste zichtbare deel van het pand dateert uit de 18e eeuw. Zichtbaar is ook dat het pand daarna heel vaak is aangepast aan de veranderende behoeften van generaties bakkers.

De laatste grote verbouwingen dateren van 1918, 1967 en 1971. Boven de winkeldeur is een mooi stukje glas-in-lood te zien namelijk het bakkerswapen: een gekroonde krakeling. In de winkel is de originele Bakkers Beschuitbus uit 1918 nog te vinden. In 1967 wordt een nieuwe, specifieke broodbakkerij gebouwd aan de achterkant. In 1971 was de winkel aan de beurt. De restauratie wordt gedaan in samenwerking met de architect N. Philippona uit Broek in Waterland, expert in historische panden. Oude balken werden weer zichtbaar gemaakt en etalages kregen weer hun oude stijl terug. Deze restauratie heeft ervoor gezorgd dat de bakkerij weer de ambachtelijke, historische allure van weleer met zijn houtsnijwerk en antieke toonbank terugkreeg.

Kerkbrug

Wat we nu zien als de voorkant van de bakkerij was voor 1649 de achterkant. De huidige Kerkstraat was een sloot met een pad erlangs, die de begraafplaats scheidde van de bakkerij. De voorzijde was aan de kant van de kerk (nu: Amstelkerk). Daar liep een weggetje dat naar een zgn. kwakel – een smalle hoge voetbrug over een vaart – voerde. Paarden en wagens moesten toen nog via de Jan Benningdam, verderop in de Bullewijk.

Tearoom

Sinds voorjaar 2012 is de historische bakkerij uitgebreid met een tearoom. Vanaf het intieme terras aan het water heb je prachtig uitzicht op de Korte Brug en de Amstel.