Dikkere sneden brood zijn goed voor de lijn

Centraal in een publicatie van het Voorlichtingsbureau Brood staat de claim dat wie zelf zijn brood snijdt daarmee ongemerkt aan zijn/haar lijn werkt.

Hoe zit dat? Boterhammen van je eigen mes zijn over het algemeen dikker dan bij de bakker voorgesneden brood. In plaats van drie voorgesneden boterhammen drie keer beleggen kan dan worden volstaan met twee dikkere boterhammen twee keer beleggen. Of bij een sandwich van dik gesneden brood is het al gauw drie gewone sneetjes met het beleg van één.

Brood levert, zo zegt het Voorlichtingsbureau, naar verhouding weinig calorieën. Het zijn eerder boter of margarine en beleg die verantwoordelijk zijn voor veel calorieën. Bovendien bevat brood, met name de bruine, volkoren- en meergranensoorten, ook veel voedingsvezels.

De vezelrijke boterhammen zorgen voor een verzadigd gevoel en zo’n gevoel voorkomt dat geknaag of geknor in de maagstreek. De verleiding is dan ook minder groot om te eten wat maar voorhanden is. Consumenten die op hun gewicht letten doen er dan ook goed aan om brood als basis te kiezen. Veel waardevolle voedingsstoffen en weinig vet.

Het verhaal van het Voorlichtingsbureau Brood past helemaal binnen de campagne die de overheid op het ogenblik voert via het Voedingscentrum en waarmee het belang van plantaardige, vezelrijke producten als brood, groente en fruit onder de aandacht wordt gebracht. De campagne “Maak je niet dik” wijst op het belang van een gezond evenwicht tussen energie-inname en energieverbruik.

Vooral mensen tussen 25 en 35 jaar schijnen niet zo’n gezond voedingspatroon te hebben. De campagne verbiedt geen voedingsmiddelen, maar toont slimme combinaties van verstandelijke energiebronnen en lichamelijke beweging.

Het Voorlichtingsbureau Brood zegt niet alleen dat wie dikkere sneden brood snijdt zich dus minder dik over zijn/haar lijn hoeft te maken, maar geeft ook aan dat zelf brood snijden nog een aantal andere pluspunten heeft.

 “Het heeft iets gezelligs, het biedt plezier. Denk aan een vers, op de ovenvloer gebakken, knapperig rond brood, waaruit de geur nog opstijgt. Leg het op een grote plank, zet een grof gekarteld broodmes erin, luister naar het gekraak en geknisper en verras je met de aanblik van het veerkrachtige kruim”.

Aldus een passage uit het persbericht van het Voorlichtingsbureau Brood.